BÅL I MIDTEN.

Det er vinterferie mange steder i landet og den gjengse nordmann elsker kos! Hvor er du?Kanskje er du på en fjellhytte eller nyter rolige dager hjemme i stuen? Uansett ser det ut til at det å lage det skikkelig koselig og lunt rundt seg er svært viktig for de aller fleste. I følge en artikkel i arkitektnytt.no er det «den koselige stuen» folk er mest opptatt av når det kommer til valg av interiørstil. Og skal du unne deg noe ekstra er det ikke usannsynlig at det er peiskos du drømmer om, i følge samme artikkel. Dette er treffende ihht hva vår inspirator Marthe Preus Berg skriver om akkurat nå. Les hennes inspirerende sak om det å lage bål i stuen under. Alle bilder er fra hennes hjem i Bergen.

marthe-2

B Å L.                    G N I S T.            I L D.

Mmmmm..

Kjenner du det? Lukten av brent treverk. Den trygge varmen. Det gode lyset. Og så lyden- en jevn rytme ispedd små smell og lun knitring.

Jeg er svak for bål.

Helt fra jeg var rundt 6 år har det nesten vært som en liten besettelse. Bålet. I en periode tok venninnen min, Hege, og jeg med oss barbiedukkene våre ut i skogen og lagde leirplass med bål til Barbie og flokken hennes. Vi kunne ikke nok av å fyre opp med fyrstikker, hive på avispapir, småkvist, granbar, og mer avispapir. Se flammene, høre sprakene og gnisten. Kjenne varmen. Om og om igjen. Hurra, for en fest! På denne tiden herjet en pyroman i min hjemby, Kongsberg. Han brant ned flere vakre og ærverdige bygg i sentrum, og jeg ble fortalt av mine foreldre at en pyroman var en som var svært glad i å se ting brenne. Etter det gikk jeg og bar på en stille frykt for at jeg selv kanskje var en pyroman.

Nå er jeg blitt voksen og ganske trygg på at jeg ikke bærer på en pyroman i meg, men jeg er ikke ferdig med ilden. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er alene om denne dragningen mot ild og flammer. Kanskje er det rester av urmennesket i oss som trekkes mot flammene? Ilden bidro i sin til at menneskene kunne holde på varmen, tilberede mat på en mer avansert og trygg måte, fikk lys i mørket og hjalp oss å holde rovdyr på avstand. Bålet og ilden var i mange situasjoner livreddende for oss. Selv om vi mennesker fjerner oss fra naturen i økende grad, ligger det kanskje i oss at vi er skapninger av naturen som søker etter enkle og grunnleggende ting rundt oss. Bålet er kanskje en av disse tingene. Den gode varmen som pakker inn kjølige kropper og gjør oss rolige.

marthe-1

Jeg har ikke bare lyst på bål ute, jeg vil også svært gjerne ha et bål som jeg kan tenne inne i huset mitt. De gangene jeg har vært på boligjakt har peis eller peisovn vært høyt oppe på ønskelisten, og de gangene jeg har bodd i hus/leiligheter uten peis, har det for meg vært noe som har manglet. For noen blir det mer liv i stuen når man skrur på tv’en. Jeg har det litt sånn med peisen; når peisen er tent, lever stua. Da vi i sommer skulle pusse opp stuen vår, var det å skifte ut den gamle og svært ineffektive peisen, en del av planen. Vi ønsket oss en peis som stod i sentrum av stuen og som det gikk an å komme ordentlig nær uten å måtte stå oppreist foran den. Vi brukte litt tid på Pinterest og laget oss noen tegninger på egenhånd. Vi valgte et stort brennkammer for å få følelsen av det store bålet, og vi ønsket noe nært bakkenivå for å få en bedre følelse av å ha et bål i stuen. Sistnevnte var inspirert av arkitekt Stein Halvorsens refleksjoner rundt peisen i hans hus, Villa Schreiner.

marthe-4

Vi er veldig fornøyd med resultatet. Et bål godt plassert i midten av første etasje. Om morgenene kan små, trøtte kropper søke ly på hvileplassen før hverdagsrushet hamrer i gang. Om kveldene kan en lat og frossen voksenkropp finne hvile i varmen og det rolige lyset. Og er vi i det ekstra romantiske hjørnet, legger vi ut madrasser på gulvet og slår leir foran peisen for en natt, hele familien. Å sove seg inn i en ny dag på den måten anbefales. Sånne stunder er balsam for sjelen til urmennesket i meg.

marthe-selv-1

TEKST + FOTO: MARTHE PREUS BERG.

Følg oss daglig, Marthe er en av flere som skriver her på bloggen for å gi akkurat DEG inspirasjon og nyttige tips.

TENDENS | Din lokale interiørguide.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s